Skar İzlerinin Tedavisi Var Mıdır?
Ergenlik döneminde hormonların etkisiyle yağ bezleri normalden daha aktiftir. Ciltte yağ üretiminin fazlalaşması ve ölü deri hücrelerinin de cilt kanallarını ve gözenekleri tıkamasıyla birlikte, bakteriler gözeneklerde hapsolur, burada çoğalır ve sonuç olarak kızarıklıklar, içi iltihap dolu şişkinlikler, yani sivilceler oluşur. Gözeneğin ne şekilde tıkandığına bağlı olarak siyah uçlu, beyaz uçlu veya kist şeklinde farklı sivilce türleri görülür. İşte bu kist şeklinde ortaya çıkan sivilceler veya kurcalanan siyah noktalar zamanla ciltte iz olarak kalır.
Benim ergenlik döneminde sivilce sorunu ile karşılaşan hastalarıma önerim erken tedavi olmaları ve sivilceleriyle oynamamalarıdır. Çünkü sizler sivilcelerinizi sıkarak onlardan kurtulmaya çalışırken buzdağı gibi üstte olan o kısmını belki söndürürken altta görünmeyen kısmı parçalanıyor ve cilt altında yayılıyor. O nedenle lütfen sivilcelerinizi kurcalamayınız. Ancak bazen sivilceler öyle derinden çıkar ki siz kurcalamasanız da doku kaybı ve damarlarda hasara neden olarak cilt yüzeyinde bazen çukurluklar, bazen kırmızı mor renkli izler kalabilir.
Kırmızı-mor renkli kalan izler için geniş band ışık tedavileri (BBL lazer) uygulanmaktadır.
Akne sonrası kalan çukurluklar için ise iğneli radyofrekans (altın iğne), fraksiyonel karbondioksit lazer ve platelet zengin plazma (PRP) tedavileri ile birlikte kollajen ve hyaluronik asit dolgu enjeksiyonları uygulanmaktadır.