El – Ayak Hastalıkları Tedavisi

NASIR BELİRTİLERİ NELERDİR?

Nasır; başlangıç döneminde çoğunlukla rahatsızlık vermez ve oluşum yeri parmak araları olduğunda çoğu zaman ilerleyene dek fark edilmez. Derecesi ilerledikçe belirtilerini göstermeye başlar. Nasır belirtileri hemen hemen herkeste aynı olup en sık karşılaşılan belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Nasırın bulunduğu bölgede belirgin ağrı hissi
    • Nasırlı deri bölgesinde kalınlaşma ve sertlik
    • İlerlemiş nasırlarda ağrının olduğu bölümde renk değişimi ve büyüme
    • Nasırlaşmış bölgenin etrafında iltihaplanma
    • Kalınlaşmış deride nasırın uç bölgesinin oluşumu
    • Hafif dereceli nasırlarda baskının ortadan kaldırılması ile ortadan kalkan ağrı hissi

Nasır Tedavisi

Nasır tedavisinde sıkı ayakkabı giymemek, çorapsız ayakkabı giymemek, yalınayak yürümemek, uzun süre ayakta kalmamak gibi koruyucu önlemler almak tedavinin ana basamağını oluşturmaktadır.

Nasır tedavi yöntemleri arasında nasır bantları, kremler, kriyoterapi (dondurma tedavisi), mekanik debridman ve ablatif lazerler (karbondioksit lazer, erbium-yag lazer gibi) ve cerrahi tedaviler yer almaktadır. Ancak koruyucu önlemlere dikkat edilmez ise tekrar etme ihtimali yüksektir.

SİĞİL BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Ayağınızın altında, genellikle ayak parmaklarının ve ön ayağın tabanında veya topukta küçük, etli, kaba bir büyüme (lezyon)
  • Siğilin içe doğru büyüdüğü nokta üzerinde sert ve kalınlaşmış cilt (nasır)
  • Siğil tohumları olarak adlandırılan küçük, pıhtılaşmış kan damarları olan siyah noktalar
  • Yürürken veya ayakta dururken ağrı ve hassasiyettir

Siğil, insan papilloma virüsü (HPV) adı verilen virüs türünün neden olduğu cilt üzerindeki kabarık büyümelerdir. Çoğu siğil aylar ve yıllarca geçmeyen inatçı bir cilt sorunu haline gelebilir. Vücudun herhangi bir yerinde oluşabilen siğiller en yaygın olarak ellerde ve ayak tabanlarında meydana gelir.

Genellikle siğiller, tehlikeli bir durum olmasa da bulaşıcı olabilir. Bununla birlikte, zaman zaman ağrılı ve acı verici olabileceği gibi birçok hasta için estetik açıdan da rahatsızlık verici olabilir. Siğillerin tedavisi uzun bir süreç gerektirdiği gibi tedavi her zaman kesin sonuçlar vermeyebilir. Ancak, günümüzde yeni teknoloji ve yöntemler sayesinde siğil tedavisinde umut verici çözümler bulunmaktadır.

Siğil Tedavisi

Siğillerin tedavisinde kimyasal peelingler, kriyoterapi (sıvı nitrojen ile dondurma tedavisi), ablatif lazerler (karbondioksit lazer, erbium-yag lazer gibi) ve cerrahi tedaviler uygulanabilmektedir.