Saç Dökülmesi Tedavisi

Saç Dökülmesi Nedir?

Saç dökülmesi mevsimsel değişiklikler, stres, demir eksikliği, hormon bozuklukları nedeniyle meydana gelebilir. Ancak uzun süreli saç dökülmeleri ciddi hastalıkların belirtilerinden biri olabilir. Mevsimsel değişiklikler, stres, demir eksikliği ve hormon bozuklukları saç dökülmesine neden olabilir.

Sağlıklı bir insanda saç dökülmeleri 2 aya kadar sürebilmektedir. Yılda 3 kez tekrarlanan saç dökülme süresinin 2 ayı aşması ise bazı ciddi hastalıkların habercisi olabileceği gibi uzman yardımı alınmasını gerektirebilir. Saç dökülmesi genellikle tetikleyici faktörden 3-4 ay sonra başlamakta ve bu faktörler tedavi edildikten 6-12 ay sonra normale dönebilmektedir.

Mevcut her saç telinin bir yaşam siklusu vardır. Her saç teli 4- 6 yıl yaşar, sonra dinlenir ve daha sonra da dökülür. Saçların bu şekilde dökülmesi son derece doğal bir süreçtir ve günde 50-100 tel saç dökülmesi normal kabul edilir. Eğer bu sayıdan daha fazla dökülüyorsa, banyo yaparken ele gelen saç miktarı artmışsa ya da yıkanmış kurulanmış saçı elle çektiğimizde elimize 3-5 adet saç teli geliyorsa bu durumun ciddiye alınması gerekir. Saç dökülmesinin çok farklı nedenleri olabilir. Önemli olan bu nedenin saptanması ve uygun tedavinin yapılmasıdır.

Saç dökülmesi nedenleri nelerdir?

Genetik faktörler başta olmak üzere stres, hormonal faktörler, yanlış beslenme ve vitamin-mineral eksiklikleri dışında sedef hastalığı, ekzemalar, liken hastalığı, mantar gibi saçlı deri tutulumuna sebep olan dermatolojik hastalıklar saç dökülmesi sebebi olabilir.

En sık gördüğümüz erkek tipi saç dökülmesi hem erkek hem kadın hastalarda erken yaşlarda başlayabilen ve tedavisiz kaldığında kellik ile sonuçlanabilen bir saç dökülmesi tipidir.

Ayrıca insülin direnci, diyabet, doğum kontrol ilacı kullanımı, depresyon, kemoterapi, saçları sıkı bağlamak, iç boneler, aşırı ısıya maruz bırakılan fön işlemleri, saç rengini açmak için kullanılan boyalar, açıcılar, düzleştirici yöntemler saça dışarıdan zarar vererek saç kaybına neden olmaktadır.

Saç dökülmesi tedavileri nelerdir?

Öncelikle saçlı deri muayenesi ile saç dökülmesinin sebebi belirlenmeli ve tedavi planı ona uygun yapılmalıdır. Saçlı deri tutulumu yapan dermatolojik hastalık ya da tetikleyici faktör ne ise ilk aşamada o tedavi edilmelidir.

Saç mezoterapisi saç dökülmesinde oldukça sık kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir. Saç mezoterapisi saçın sağlıklı büyüyüp gelişebilmesi için gerekli olan vitamin, antioksidan, mineral ve dolaşım düzenleyici maddelerin bir mikro iğneler ile saçlı deriye doğrudan enjekte edilmesi sürecini içerir. Yaklaşık olarak 1 cm aralıklarla enjekte işlemi sağlanmaktadır. Daha sonra saç derisine masaj uygulanmaktadır.

Saç dökülmesi sorunu yaşayan kişilerin en etkin sonuçlar aldığı yöntem olan PRP işlemi de hastanın kendi kanının alınıp belirli işlemlerden geçirilmesi ile yapılmaktadır. Burada fibroblast denilen ve kökleri besleyecek, gelişimini sağlayacak olan kısım ayrılır ve dökülen bölgeye enjekte edilir. Bu yöntem özellikle genetik dökülmelerde çok etkilidir. Saç mezoterapisi de yine genetik dökülmesi olanlara PRP ile kombine uygulanabilir. Genellikle iki hafta aralıklar ile 6-8 seans uygulanmaktadır.

Kök hücre tedavisi  bir saç ekimi uygulaması değildir; zayıf saç tellerini güçlendiren destekleyici bir uygulamadır. Kendi kendini yenileme ve çoğaltma özelliği olan kök hücreler, vücudumuzun en değerli yapı taşlarından biridir. Yağ kök hücreleri ile yapılan tedavide bu kök hücrenin onarıcı hücre yenileyici özelliğinden faydalanarak saç kök hücrelerini desteklemesi ve saç dökülmesini azaltması amaçlanır. Güçlü kök hücreler, sağlıklı saçlar için uygun bir ortam yaratacaktır.

Zayıf saç köklerine uygulanan kök hücre tedavisi sayesinde daha canlı ve parlak saçlara kavuşabilirsiniz.