Rozasea (gül hastalığı) Nedir?
Rozase (roza-akne. rozase-rosacea) halk arasında bilinen adı ile gül hastalığı, özellikle yüz bölgesinde burun, yanak ve alında ortaya küçük kırmızı kızarıklıklar, içi irin dolu şişliklere görünür kan damarlarına neden olan bir cilt hastalığıdır.
Gül hastalığı şu faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir:
- Güneş ışınlarına maruz kalma
- Yoğun soğuk veya sıcak hava
- Stres
- Alkol ve kafein tüketimi
- Hormonal değişiklikler
- Sıcak ve baharatlı yiyecekler
- Yoğun egzersiz
- Kullanılan cilt ve/veya saç ürünleri
- Sinnamaldehit içerikli gıda-ürün tüketimi (domates, narenciye, tarçın, çikolata vb.)
Ayrıca genetik yatkınlık, kan damarlarında ki sorunlar, bağışıklık ve sinir sistemi, demodeks gibi deri akarları ve bağırsak bakterileride gül hastalığına neden olan etkenler arasında yer alır.
Rozasea (gül hastalığı) Tedavisi
Rozase cilt yapısından kaynaklanan bir hastalıktır, ne yazık ki tamamen kurtulma imkanı yoktur. Hastalık uzun yıllar devam edebilmekte ve zamanla hafifleme eğilimi göstermektedir.
Rozasede uygun medikal tedavi, deri bakımı, tetikleyiciler konusunda hasta eğitimi ve cildin yapısına uygun kozmetiklerin medikal tedaviye eklenmesi ile birçok hastada alevlenmeler önlenmekte, semptomlar ve yakınmalar kontrol altında tutulabilmektedir.
Medikal tedaviler arasında topikal ve sistemik ivermektin, çay ağacı yağı (tea tree oil-TTO) losyon ve kremleri, A vitamini türevi olan izotretinoin, iltihaplı sivilcelerin varlığında metranidazol ve tetrasiklin gibi antibiyotikler yer almaktadır.
Kızarıklıklar için sulandırılmış botoks, lazer ve ışık sistemlerinden faydalanılmaktadır. Geniş band ışık (BBL) tedavisi medikal tedavi uygulanmış hastalarda hem atakların şiddetini hem de sıklığını belirgin ölçüde azaltmaktadır.